Waarom motivatie tot verandering geen individuele zaak is in een leiderschapstraject?

We horen het regelmatig ‘Nu heeft X drie dagen opleiding gevolgd en we zien geen verandering in zijn leiderschap. Die opleiding werkt niet. Hij is echt niet gemotiveerd om te veranderen.’

Meestal wordt het niet succesvol zijn van een opleiding leiderschap gekoppeld aan de motivatie van het betrokken individu. Motivatie is echter geen persoonlijkheidskenmerk, wel een houding, een attitude, een gedrag dat je kan beïnvloeden door het creëren van de juiste context.

Hoe breng je leidinggevenden tot de juiste attitude om in een opleiding te stappen, zodat deze wel effect heeft?  Hoe creëer ik een context waarin motivatie tot verandering via opleiding een evidentie is? Dat zijn de centrale vragen bij een leiderschapstraject dat resultaat op de werkvloer beoogt. 

7 regels om het effect van je opleidingstraject als manager/HR of trainingsprofessional positief te sturen

1. Hoe meer mensen hoe beter.
Als alle leidinggevenden in de organisatie deelnemen aan het traject is de kans op effect groter. Het duidt op het au serieux en belang van het traject. Er wordt over gepraat, men ondersteunt elkaar, er ontstaat besmetting. Liever een kortere opleiding voor iedereen, dan een langere voor een beperkt deel. 

2. Walk Your Talk 
Essentieel is dat het management ook de opleiding volgt en het goede voorbeeld geeft.

3. Weerstand in het begin
Zorg voor een kick-off voor de ganse doelgroep.  Informeer vooraf en maak ruimte voor vragen en bedenkingen. Weerstand uiten en gehoord worden versterkt de motivatie.

4. Appreciatie en  heldere veranderingsdoelen
Maak op de kick-off helder waar je als organisatie op vlak van leiderschap al goed in bent én waar je naar toe wilt evolueren.

5. Eenvoud motiveert
Eenvoudige modellen die niet afschrikken en die begrijpbaar zijn, maken dat mensen er over praten en gemotiveerd zijn om ze te gaan gebruiken. En zo ontstaat een gemeenschappelijke taal in de organisatie.

6. Opsplitsen en opvolgen
Als je 2 dagen hebt, haal ze uit elkaar. Zorg dat er tussentijd is, waarin mensen ermee aan de slag gaan en volg de tweede dag op.  Maak dat er nadien prikkels zijn vanuit HR om er iets mee te doen. Zorg voor intervisie tussen de leidinggevenden.

7. Geen theorie, maar praktijk
Zorg dat de opleiding de focus zet op hun vragen en de toepassing van het geleerde.

Als deze 7 elementen gerealiseerd worden in een leiderschapstraject ontstaat er in het systeem van engagement waarbij verandering een evidentie wordt.  Iedereen wordt als het ware meegetrokken  in de beweging van verandering. Motivatie is dan een woord dat niet meer relevant lijkt. 

Neem gerust contact met ons op om samen de mogelijke stappen in je opleidingstraject te bekijken via info@vankelst.com.

Auteur: Philip Van Kelst

Share this article

Dit vind je misschien ook interessant

Kerst in de sauna

De koude winterdagen, het verlangen naar warmte en licht, brengen veel mensen tussen Kerst en Nieuw naar ‘De Sauna’. Mijn dochter had een verblijf van

Lees meer