Je medewerkers ondersteunen, luisteren, begripvol zijn, verbinding creëren, ….. Woorden waarmee dure consultants ons de laatste 10 jaar rond de oren slaan om leidinggevenden te inspireren om de meer zachte en coachende aanpak te gebruiken. En dat is goed als tegengewicht voor het aloude en alom tegenwoordige leiderschap door macht en druk.

Echter we slaan soms de andere kant op.  Er is een onevenwicht als coachen alleen maar uit die zachte kant bestaat. Want dat werkt voor geen meter.

Ik geloof dat hardheid, duidelijkheid, druk en uitdaging op vlak van het resultaat wezenlijke onderdelen vormen van goed coachend leiderschap.

Een duidelijke norm, een gekwantificeerd eindresultaat, een heldere deadline en een concreet doel zetten de aandacht op scherp. En de lat mag daarbij gerust hoog liggen. Dit verplicht de ander om stil te staan bij “hoe kan ik dit realiseren?”. Heb ik de kennis in mij of moet ik ook anderen aanspreken? Is mijn klassieke manier van werken de juiste of moet ik daar eens kritisch naar gaan kijken? Hoe kan ik met 20% inspanning toch de 80% resultaat krijgen? Heb ik de kennis van mijn leidinggevende nodig? Hoe ga ik dit goed voorbereiden en er niet zomaar invliegen? Welke kennis moet ik nog verwerven om dit te kunnen doen? ….

Al deze vragen zijn goed en terecht en maken dat mensen gaan samenwerken, nieuwe kennis gaan opdoen, kennis bij anderen gaan zoeken, stilstaan bij hun manier van werken, steun zoeken bij hun leidinggevende…..

Dus hard zijn op het resultaat is eigenlijk een conditie om ontwikkeling op vlak van kennis en attitude bij de ander te creëren. Daarenboven komt er een ‘drive-for-change’ en zoeken naar ondersteuning. 
Er komt een vraag naar coaching vanuit de medewerker, er ontstaat een nood om gecoacht te worden. Daardoor komt er een vruchtbare bodem bij de medewerker om het coachend leiderschap te zaaien.

Dus hardheid op het resultaat is een noodzakelijke voorwaarde om coachend leiderschap op een effectieve manier te gaan beoefenen.

Anders wordt coaching een maat voor niets en een mistige zweverige zaak.

Wil je de harde kant van coachend leidinggeven in balans brengen met de zachte kant, schrijf je dan in voor ons open aanbod Resultaatgericht & Coachend leidinggeven of neem contact met ons op via info@vankelst.com.

Auteur: Philip Van Kelst

Share this article

Dit vind je misschien ook interessant

Kerst in de sauna

De koude winterdagen, het verlangen naar warmte en licht, brengen veel mensen tussen Kerst en Nieuw naar ‘De Sauna’. Mijn dochter had een verblijf van

Lees meer