Nieuwe organisatiecultuur rond grensoverschrijdend gedrag

Geen woke cultuur, maar respect voor de subjectieve beleving als sleutel.

Recent werkten we in een operationele organisatie van 3000 mensen rond respectvol samenwerken en grensoverschrijdend gedrag. We werkten telkens een dag met teams tot 40 mensen. Een programma ifv bewustmaking, openheid en verbinding.

Meer en meer groeide het inzicht dat als we grensoverschrijdend gedrag in regels probeerden vast te leggen (wat mag en wat mag niet ), we terecht kwamen in een straatje zonder eind, waarbij we richting woke cultuur gaan.

We krijgen dit niet in regels of foute gedragingen gevat. Wat voor de ene als een grapje overkomt kan voor de ander als beledigend aangevoeld worden. Wat voor ene als een compliment voelt, voelt voor de ander als seksueel intimiderend.

Dat maakt het op het eerste zicht erg ingewikkeld om er over te praten en afspraken te maken.  Echter deze ‘subjectiviteit’ maakt het ook heel eenvoudig.

Want als we accepteren dat de ervaring van grensoverschrijding subjectief is, dan is dit tegelijk een belangrijke sleutel in het creëeren van een cultuur waarin gesprek mogelijk is omtrent de ervaring van grensoverschrijdend gedrag.

Als we de ervaring van het individu respecteren dan is de deal dat elke individu het recht en zelfs de plicht heeft dit te delen. Het gaat dus niet in essentie over wat er gezegd of gedaan wordt door de ander, wel over hoe ik het ervaar.

En als ik trouw aan mezelf ben, dan laat ik het merken als ik iets als niet respectvol ervaar, dan communiceer ik dit, geef ik een grens aan, geef ik aan wat het effect op mij is en vraag of eis ik ander gedrag.

Dus het gaat in essentie over het respect dat ik en de ander voor mijn ervaring op te brengen hebben.

Als dit inzicht geïmplementeerd geraakt in de organisatiecultuur dan wordt respectvol samenwerken en evidentie.

Er ontstaat het besef dat alles wat ik doe anders kan ervaren worden dan ik bedoelde en dat wat ik ervaar als niet respectvol ALTIJD  belangrijk is om te communiceren.

Wil je aan de slag rond respectvol samenwerken in jouw organisatie? Laat ons iets weten via pieter.lichtert@vankelst.com

Share this article

Dit vind je misschien ook interessant

Ontdek kosteloos onze online speedtastings

We bieden jou als leerexpert / HR verantwoordelijke / manager een unieke inkijk in ons aanbod. Via deze kosteloze digitale speedtastings van een half uur krijg je een antwoord op al je vragen over de betrokken thema’s en kan je al even proeven van onze manier van werken.