Thuiswerken: altijd en overal werken?

We zijn er al langer van overtuigd, één of meerdere dagen van thuis uit werken brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo hoef je niet meer te hollen om te trein te halen of ellenlang in de file te staan, kan je rustiger doorwerken aan een dossier of je administratie bijwerken en misschien zelfs samen met je partner lunchen.

Tot thuiswerken plots geen keuze meer is en het niet één of twee dagen per week voorkomt, maar je verplicht bent om de hele week van thuis uit werken. Elke week! De nadelen, die vroeger misschien eerder verwaarloosbaar leken, zijn meer dan eens zichtbaar. We hebben veel meer afleiding (de deurbel, de was, de kinderen) waardoor het werk blijft liggen of langer duurt, onze privésfeer doorkruist continu de werksfeer en omgekeerd en we voelen ons moe en uitgeput.

Waar we het voorheen misschien al niet evident vonden om prioriteiten te stellen, onze dag te organiseren en onze taken te plannen, is het er zeker niet makkelijker op geworden.

Daarom enkele tips, specifiek om het systematisch thuiswerken beheersbaar te houden en je eigen tijd en energie gemanaged te krijgen.

1. Zorg voor een overgang op het begin en op het einde van je werkdag. Normaal zat je op de trein, fietste je naar huis, reed je met de wagen, … er was tussentijd. Die heb je nodig om de overgang te maken.
Doe dat nu ook. Stap niet meteen van je werk in het koken of het opvangen van de kids, zorg voor een buffermomentje. Plan minstens een kwartier overgang in en ga douchen, joggen, fietsen, een boek lezen, mediteren…

2. Hou je werkplek afgescheiden van de rest van het huis.
Wanneer je werkt in een aparte ruimte, trek dan op een bepaald moment ook letterlijk de deur achter je toe. Zo zorg je ook mentaal voor het afsluiten van de werkdag.
Werk je in de living of aan de eetkamer, berg dan zoveel mogelijk al je werkspullen op wanneer je werkdag er op zit. Installeer voor jezelf een patroon om het opstarten en het beëindigen van de werkdag te symboliseren.

3. Plan pauzes in! 
Waar je vroeger even aan de koffieautomaat bleef hangen, je fysiek verplaatste van de ene meeting naar de andere, of een collega je kwam vermaken met een anekdote en de pauzes dus automatisch plaatsvonden, ben je hier nu helemaal zelf verantwoordelijk voor.
Zorg er dus voor dat je jezelf een pauze gunt. Baken af en werk in blokken. Na elk blok stop je 5 minuten en ga je bewust naar buiten of naar een andere ruimte, weg van de werksfeer. Kies bewust voor een bepaalde activiteit.

4. Social talk met je collega’s is essentieel.
De sociale contacten met de collega’s die je elke dag had, het praatje aan de koffie, de korte ontmoeting in de lift, het wederzijds complimentje… ze zijn broodnodig. Voorzie dus ook tijd daarvoor via chats, een whatsapp groep of een bepaald moment per dag of per week. Of plan tijdens je pauzes een babbel in met je collega(’s), zo scoor je twee punten in één.

5. Maak glasheldere afspraken
Zorg ervoor dat je huisgenoten, partner of kinderen weten wanneer ze je mogen storen. Op welke momenten ben je aan het werk? Wanneer neem je pauze? Tijdens welke pauzes kan je gestoord worden?

6. Geef jezelf feedback of vraag er expliciet naar.
Elke mens heeft feedback nodig: bijsturende feedback om te ontwikkelen, waardering als energie- en motivatiebron.
Het risico bij thuiswerk is dat je die veel te weinig krijgt. Ontwikkeling, motivatie en energie drogen op.
Zorg er dus voor dat je feedback én waardering krijgt. Door het heel expliciet te vragen aan je leidinggevende of collega’s. Geef aan dat je dit nodig hebt.
Je kan voor jezelf ook telkens op het einde van de dag een intern feedbackmoment inbouwen: Wat heb ik schitterend gedaan vandaag? Waar ben ik fier op? Wat heb ik vandaag geleerd en zal ik volgende keer anders doen?
Of maak de afspraak met je Whatsapp groep dat je dit elke dag deelt met elkaar.
Doe dit alles mild en met liefde voor jezelf.

7. Zorg voor jezelf!
Mediteer, relaxeer, doe ademhalingsoefeningen. Verzorg je lichaam, slaap voldoende. Zorg voor gezonde snacks tussendoor.

Voel je dat het tijd is voor verandering? Wil jij samen met je team meer grip krijgen op jullie tijd? Wil jij als individu anders omgaan met tijd?”

Neem contact op met @Pieter Lichtert of lees meer over onze in-company opleiding.

Share this article

Dit vind je misschien ook interessant

Kerst in de sauna

De koude winterdagen, het verlangen naar warmte en licht, brengen veel mensen tussen Kerst en Nieuw naar ‘De Sauna’. Mijn dochter had een verblijf van

Lees meer