De hermeandering van de Kleine Gete op mijn zielsproject Kasteelhoeve Wange, is volop bezig. De oude rivier werd in 1960 recht getrokken vanuit efficiëntie-denken (meer land, water sneller weg). Dit bleek later niet alleen een aanslag op het watervolumebeheer maar ook op de fauna, de flora en het landschap. Na 60 jaar wordt deze rivier nu terug in haar oude bedding gelegd. De natuur, de energie, het landschap worden terug toegelaten in hun oorspronkelijke, grillige vormen, uitwaaierend en veranderlijk.

Ik heb vroeger altijd geleerd dat wat krom is recht moest worden getrokken. En dat is natuurlijk goed. Een aantal dingen worden beter door ze rechter en efficiënter te maken. Maar de hermeandering van de Kleine Gete toont aan dat we daar soms te ver in gaan in dat te snel of te veel recht maken. En dat krom zijn soms gewoon beter is.

Kasteelhoeve Wange, het meest duurzame gastenverblijf ter wereld, is niet gecreëerd door alleen rechtlijnig en gestructureerd te denken. Integendeel. De belangrijkste ideeën en stappen in dit project zijn ontstaan uit chaos, emotie, passie, vuur en verbinding.  Samen meanderend en meedrijvend op elkaars inbreng en gedachten. Gezamenlijk bekijkend wat echt telt, alle opties op tafel, voortschrijdend veranderlijk.

Een vergadering hoort soms krom te verlopen (ipv te lopen), kabbelend, samen verschillend denken in bochten, meanderend van het ene idee naar de het andere, even doelloos.

Een gesprek met een medewerker kan beginnen met een helder doel, maar geleidelijk dat doel loslatend, en mee stromend met zijn emotie of haar verhaal.

Jouw speech tav je team, als je voor het eerst jezelf als leidinggevende voorstelt, mag authentiek zijn, mee vloeiend met de emotie die je voelt door daar te staan, sprankelend van de passie die je voelt om met je team aan de slag te gaan, kabbelend naar het punt dat je misschien wel wil maken.

De 2 uur die je hebt vrij gehouden om na te denken over de teamdoelen van het volgende jaar, mogen chaotisch zijn, tekeningen op een blad, een moodboard van het volgende jaar, zonder concrete doelen of stappen.

Hoe vaak durf jij te meanderen met je medewerkers? Voor jezelf als leidinggevende?
Misschien zijn we wel te gestructureerd, te doelgericht, te rechtlijnig geworden.
Laat ons wat vaker meer krom denken. Daar ligt de ziel van wat ons drijft. Dat is de essentie.

Interesse in ons aanbod rond leiderschapsontwikkeling? Neem hier een kijkje of neem contact op met @Pieter Lichtert

Auteur: Philip Van Kelst

Share this article

Dit vind je misschien ook interessant

Kerst in de sauna

De koude winterdagen, het verlangen naar warmte en licht, brengen veel mensen tussen Kerst en Nieuw naar ‘De Sauna’. Mijn dochter had een verblijf van

Lees meer