Deze blog ontstond tijdens een SUP tocht in de Biesboschen in Nederland. Suppen, of Stand Up Paddle Boarden, is de nieuwe hype in de Watersport. Je staat recht op een soort lange surfplank en met een paddel beweeg je je voort. Fysieke balans is daarbij centraal. Je  beweegt je lijf voortdurend, meestal subtiel, soms expliciet, om de bewegingen van de plank, het water en je eigen lichaam te compenseren. Je hebt te accepteren dat je constant uit balans geraakt en terug je balans zoekt. Het is een constante beweging van uit evenwicht geraken en terug in evenwicht komen. Als je probeert om niet uit evenwicht te geraken, verstar je op je plank en val je.

Ik bedacht wat een prachtige metafoor dit is voor wat we te doen hebben als leidinggevende en in het algemeen als mens in het leven. We streven als leidinggevende naar rust en balans en evenwicht rond ons. Dit ideaal kunnen we alleen maar benaderen als we accepteren dat we voortdurend in onevenwicht gaan. Er gebeurt van alles rond ons dat de balans verstoort en het uitgezet plan in het honderd doet lopen. Medewerkers, partners, leveranciers, klanten worden boos of bang, hebben iets niet begrepen, afspraken worden niet nageleefd, ze kunnen niet doen wat je vraagt. … het proces stropt, valt stil, loopt uit de hand.

Het heeft geen zin om daar gespannen, boos of gefrustreerd over te zijn, want dat brengt ons verder in onevenwicht. En dan loopt het nog meer strop. Accepteer alles wat strop loopt en kijk er liefdevol naar. In de meeste gevallen vindt de balans zichzelf terug.

Daarnaast is het zo dat je onmogelijk met 100% zekerheid kan vermijden dat de balans uit evenwicht geraakt en dat je valt. Bij het suppen is het voor mij wezenlijk dat ik accepteer dat het kan zijn dat ik helemaal uit evenwicht geraak en in het water val. Als ik dat niet doe geraak ik ook daar verstard van en is er geen flexibiliteit meer in het omgaan met het onevenwicht. Ik dien de kans op vallen in mijn lijf en geest te aanvaarden.

Zo ook als leidinggevende! Soms ga je echt op je gezicht. Dit mag, dit hoort, dit zal. Accepteer dat dit gebeurt, dat je nat wordt, dat je terug recht moet krabbelen. Als je ten allen prijzen wil vermijden dat je als leidinggevende valt dan ontstaat er verstarring en ga je steeds verder weg van de natuurlijke balans.

Meer je balans ontwikkelen als leidinggevende? Neem contact met ons op via tine.delorge@vankelst.com.

Auteur: Philip Van Kelst

Share this article

Dit vind je misschien ook interessant

Kerst in de sauna

De koude winterdagen, het verlangen naar warmte en licht, brengen veel mensen tussen Kerst en Nieuw naar ‘De Sauna’. Mijn dochter had een verblijf van

Lees meer