Teamdynamica in de praktijk: The ‘neutral place’ als leidinggevende.
Als mens en leidinggevende hebben we onze sympathieën en antipathieën. We zijn zelf extravert en komen makkelijk overeen met medewerkers die ook extravert zijn. We hebben het wat moeilijker met diegenen die meer zwijgen of zich terugtrekken. We denken twee keer na voor we iets zeggen en hebben het wat moeilijk met mensen in het team die impulsief zijn. We zijn zelf alleenstaande ouder en sympathiseren met gelijkaardige collega’s. Enz…
Eén van de basale uitdagingen als leidinggevende is om deze persoonlijke voorkeuren los te laten en geen rol te laten spelen in de samenwerking, aanpak, verdeling van taken, ruimte die je aan mensen geeft, meningen die je aan bod laat komen, invloed die je mensen laat hebben op beslissingen.
Dit klinkt logisch, maar is niet evident. Het is menselijk en begrijpelijk om dit wel te laten spelen. Onze natuurlijke reflex is om ons te verbinden met diegenen die gelijk zijn aan ons. Gelijkgestemde zielen, daar voelen we ons goed bij.
Jouw opdracht als leidinggevende is de ganse groep tot team te verbinden. Als je je natuurlijke reflex volgt om jezelf te verbinden met gelijken, creëer je versplintering en subgroepjes in het team.
Dit betekent dat we erg zorgzaam met onze ‘relatieboodschappen’ als leidinggevende dienen om te gaan. Als jij in het weekend met 2 collega’s regelmatig een hobby beoefent en met de 4 anderen geen vrijetijdsactiviteiten doet, dan wordt het moeilijker of onmogelijk om je taak als verbindend teamleider op te nemen. Als jij tijdens de pauze regelmatig met collega’s samen zit die dezelfde politieke voorkeur als jou hebben en niet met de andere collega’s, creëer je polarisatie. Als jij met je ogen rolt en kijkt naar je sympathieke collega’s, als een andere collega aan alweer een betoog van 5 minuten begint, dan creëer je afstand tussen de teamleden. Als je zelf jouw frustratie over een medewerker uit, ten aanzien van een andere medewerker, doorbreek je de connectie tussen hen. Et cetera… Wie van ons zegt dat hij nog nooit gelijkaardige zaken gedaan heeft? Ik niet. Het is bijna onmogelijk om dit nooit te doen, omdat je menselijk bent. Het is wel mogelijk en zinvol om hier bewuster mee om te gaan en de negatieve impact te verlagen.
Hoe pak je dit aan?
‘Staying in the neutral’ als leider bestaat in essentie uit 4 elementen:
1/ Erken bovenstaande reflex en laat hem niet overheersen. Word je bewust van je voorkeuren en allergieën ten aanzien van sommige mensen. Benoem die voor jezelf. Zet in je gedachten de intentie neer om dit niet te laten spelen.
2/ Behoud de juiste afstand ten aanzien van IEDEREEN. Zorg dat je in je privé tijd geen ‘bijzondere’ relaties met je teamleden hebt. Zorg dat je op correcte wijze over medewerkers praat tegen anderen. Zie iedereen even graag.
3/ Zorg dat je behoefte aan erkenning, verbinding, gelijkgestemdheid elders kwijt kunt (collega leidinggevende, intervisie groep, jouw leidinggevende, privé).
4/ Sta stil bij jouw motieven als je je taken aan mensen geeft/toevertrouwt.
Interesse in ons trainingsaanbod rond teamdynamica en leidinggeven aan een team? Neem contact op met @Pieter Lichtert of neem hier een kijkje.