Hoe zet ik mijn ademhaling in als leidinggevende om mijn positieve impact te vergroten?

Blog Van Kelst leidinggeven feedback

Ook Kheiron, de zusterorganisatie van Van Kelst & co, werkt rond leiderschap. Je leest er alles over in onderstaande blog. Deze verscheen eerder op www.kheiron.be.

In de reeks: Wat hebben we rond leiderschap van paarden te leren?

In een eerdere blog schreef ik al over wat we kunnen leren van paarden over verbinding. In deze blog heb ik het over adem, leiderschap en paarden.
Adem is een belangrijk deel van mijn leven. Eerst als probleem en spiegel door mijn astma, dan als noodzaak om rust bij mezelf te creëren, nu als tool om voor rust bij mijn paarden en omgeving te zorgen. Vooral de paarden zijn hierin mijn leermeesters geweest.

Zeg eens ‘ho’

Paarden stoppen met voorwaarts te gaan, als je diep uitademt als ruiter. Het stoppen van een paard op de klank ‘ho’ heeft niets te maken met de klank op zich, wel met het feit dat je bij die klank uitademt naar je buik en jezelf tot rust brengt. Elk paard dat afgestemd is op de ruiter gaat dan ook in rust en stopt.

500 kilo dat steigert

Hoe banger en onrustiger je paard, hoe belangrijker jouw ademhaling om het paard in balans te krijgen. Als ruiter kom je soms in angstwekkende situaties terecht, je zit op je paard en je paard wordt onrustig, schrikt, wil op hol slaan…
Ook in het grondwerk met paarden is het soms angstwekkend: 500 kilo die voor jou steigert… jij wordt bang. Ondanks deze angst in jezelf is het essentieel om diep en rustig te blijven ademhalen. De automatische reflex om sneller te gaan ademen versterkt de onrust bij het paard en kan tot ernstige problemen leiden: als je ademhaling versnelt wordt het paard nog banger, uit contact en niet meer controleerbaar.

Diepe buikademhaling, ook uitgetest op mensen

De sleutel is in alle omstandigheden diepe buikademhaling blijven gebruiken. Bewustzijn van je eigen ademhaling is de sleutel bij veilig en in contact werken met paarden.
Alleen met paarden? Neen… ook met mensen!
Met je medewerkers werkt dit net zo als met paarden. Jouw versnelde of oppervlakkig ademhaling als leidinggevende, al dan niet in reactie op onrust bij je medewerker, creëert paniek en achterdocht bij de medewerker.
Kunst is dus je bewust te worden als leidinggevende van je ademhaling en deze te sturen naar diepe buikademhaling. Zo kan je van daaruit jezelf, je omgeving en medewerkers beïnvloeden naar rust, luisterbereidheid, openheid en verbinding.

Een boze medewerker

Als een medewerker boos op jou is of kritiek heeft, is jouw automatische reflex sneller te gaan ademen. Dat versterkt alleen maar het probleem. Laat jouw ademhaling jou en je omgeving niet controleren! Door je bewustzijn van je ademhaling te vergroten, vergroot je als leidinggevende je positieve impact op je omgeving en je medewerkers.

Onze adem is ons leven

Dat is geen makkelijke weg. Daar ben ik mij erg bewust van. De bewustwording van mijn eigen ademhaling, waardoor ik nu geen astma meer heb, is een lang en pijnlijk proces geweest. Mijn oorspronkelijke allergie aan paarden, maakte het nog des te moeilijker. Maar het is de enige weg die we te gaan hebben: onze adem is ons leven, met onze adem creëren we onze eigen realiteit, met onze adem geven we vorm aan onze relatie met onze medewerkers en onze relaties.

Wat kan je nu doen?

Hou nu even halt en stop al je activiteiten. Hoe gaat je adem nu? Voel je je buik? Adem nu drie keer bewust diep in en uit, naar je buik. Leg eventueel je hand op je buik als dat helpt. Ga dan pas verder.

Meer weten? Contacteer ons.

Auteur: Philip Van Kelst

Share this article

Dit vind je misschien ook interessant

Kerst in de sauna

De koude winterdagen, het verlangen naar warmte en licht, brengen veel mensen tussen Kerst en Nieuw naar ‘De Sauna’. Mijn dochter had een verblijf van

Lees meer