Heeft u afgelopen maandag ook Wouter Torfs aan de slag gezien bij “Van Gils & Gasten” op Eén? Mooi toch, een bedrijfsleider die op zoek gaat naar innerlijke harmonie voor zichzelf en zijn mensen.
Ik heb Wouter onlangs ontmoet, naar aanleiding van de publicatie van mijn boek ‘De Klantendriehoek’. Ik voelde meteen een zekere verwantschap. Hij realiseert zich dat zijn eigen emoties en denkpatronen de ontwikkeling van zijn bedrijf en zijn mensen in de weg kunnen staan. En dat het goed is om die emoties en gedachten te benoemen. Zo geef je ze een plaats. Of zoals hij het formuleerde “met open, milde aandacht kijken naar wat er gebeurt”.
Wouter kiest voor een duurzame weg, waarbij hij niet alleen bezig is met winst maken maar ook met het welzijn van zijn mensen. Hij gelooft dat beiden onlosmakelijk verbonden zijn. Uiteraard heb je dan mensen die je meteen verdenken van mercantiel opportunisme. “Mooie praatjes, maar finaal wil hij vooral schoenen verkopen.” So what? Laat het ons hopen! Laat ons hopen dat Wouters aanpak de verkoop van Torfs stuwt. Dat is het beste bewijs dat ook duurzame bedrijven rendabele bedrijven zijn.
Zelf hecht ik bijzonder veel belang aan een duurzame aanpak. Alle bedrijven waar ik actief ben, kiezen resoluut voor een ecologische aanpak en duurzame werkrelaties. En dat rendeert. Kasteelhoeve Wange, Kheiron en Van Kelst & Co zijn kerngezonde bedrijven.
De Kasteelhoeve werd onlangs zelfs verkozen tot ’s werelds meest duurzame gastenverblijf en seminariecentrum. En dat voor een bedrijf dat amper 5 jaar bestaat.
Ruim 15% van het verbouwingsbudget hebben we besteed aan ecologische extra’s en zowat 20% van onze tijd gaat naar het creëren van duurzame partnerships met personeel en lokale leveranciers. Dat heeft dus een hoop geld gekost. Geloof me: dat deden we niet voor de lieve vrede. Die investering moet renderen. En kijk: hoewel we heel wat centen aan de bank moeten, is de Kasteelhoeve in geen tijd winstgevend.
Was dit een risico? Zeer zeker. Weinigen waren ons hierin voorgegaan. Maar de weg van duurzaamheid is op lange termijn altijd de meest rendabele weg. Het betaalt zich in duizendvoud terug: tevreden werknemers in een gezonde omgeving en een bedrijf in evenwicht met de natuur en de andere bedrijven in de wijde regio. Ook dat is winst. En dat die aanpak ook financieel rendeert, daar kan geen weldenkend mens tegen zijn. Toch?
Auteur: Philip Van Kelst